Excavacions Malé i Hurtós

post-header

Desamiantat: Tot el que cal saber sobre l’eliminació d’amiant

L’amiant, també conegut com a asbest, és un material altament perillós que ha estat utilitzat en la construcció durant dècades. Tot i que s’ha demostrat que causa càncer i altres malalties greus, encara es troba a molts edificis antics. El desamiantat és el procés dʻeliminació segura dʻaquest material perillós.

En aquest article, aprofundirem en tot el que necessites saber sobre el desamiantat, des de la seva definició fins a les regulacions que l’envolten i les precaucions necessàries per dur a terme aquesta tasca de manera segura.

Què és el desamiantat?

El desamiantat és el procés d’eliminació segura d’amiant d’edificis i d’estructures. Aquest procés ha de ser dut a terme per professionals capacitats i experimentats que coneixen els protocols necessaris per protegir tant els treballadors com el públic en general. El desamiantat és un procés perillós que pot causar malalties greus si no es fa correctament.

Per què cal eliminar l’amiant?

L’amiant és un material altament perillós que ha estat relacionat amb malalties greus com el càncer de pulmó i el mesotelioma. A causa d’aquests riscos, molts països han prohibit l’ús d’amiant a la construcció i altres àmbits. Tot i això, encara es troba en molts edificis antics.

Quan l’amiant es troba en un edifici, és important que sigui eliminat de manera segura per evitar l’exposició a fibres d’amiant. L’exposició a aquestes fibres pot causar problemes de salut a llarg termini i, en alguns casos, fins i tot la mort.

Com es fa el desamiantat?

El procés de desamiantat és complex i ha de ser realitzat per professionals capacitats. El procés comença amb una avaluació exhaustiva de l’edifici per identificar totes les àrees que contenen amiant. Després es desenvolupa un pla per a l’eliminació segura de l’amiant. Aquest pla inclou la selecció de les eines i els equips adequats, així com la planificació de l’eliminació en si.

El procés d’eliminació pot variar depenent del tipus d’amiant que es trobi a l’edifici i de la ubicació d’aquest. En general, l’amiant s’humiteja per evitar que les fibres s’alliberin a l’aire. Després, es retira l’amiant i es col·loca a bosses especials per a la seva eliminació segura.

Treballs d'extracció d'amiant per Excavacions Malé i Hurtós
Treballs d’extracció d’amiant per Excavacions Malé i Hurtós

Quines precaucions cal prendre durant el desamiantat?

Durant el desamiantat, és important prendre precaucions per protegir tant els treballadors com el públic en general. Aquestes precaucions inclouen:

  • Identificar l’amiant: Abans de començar el procés de desamiantat, és important identificar la presència d’amiant a l’edifici o estructura. Això es pot fer mitjançant una inspecció visual o mitjançant proves de laboratori.
  • Avaluar el risc: Un cop identificat l’amiant, és important avaluar el risc que representa per als treballadors i la població propera. L’avaluació de riscos ha d’incloure la identificació de les persones que es poden veure afectades, el tipus i la quantitat d’amiant present, i el mètode d’eliminació.
  • Establir un pla de treball: En base a l’avaluació de riscos, cal establir un pla de treball detallat que especifiqui els procediments d’eliminació, l’equip de protecció personal que s’utilitzarà, l’equip d’eliminació i el mètode d’eliminació.
  • Capacitació del personal: Tots els treballadors involucrats en el desamiantat han de rebre capacitació adequada sobre els riscos de l’amiant i les precaucions que cal prendre durant el procés d’eliminació. La capacitació ha d’incloure l’ús adequat de l’equip de protecció personal, la manipulació segura de l’amiant i l’eliminació de residus adequada.
  • Equip de protecció personal: Durant el desamiantat, és essencial que tots els treballadors facin servir equip de protecció personal adequat per minimitzar l’exposició a l’amiant. Per norma general, un equip de protecció individual adequat inclourà equip respiratori, granota de protecció, guants i botes de seguretat.

Quines regulacions cal complir durant el desamiantat?

El desamiantat està regulat per diverses normatives i regulacions a nivell nacional i internacional. A Espanya, l’eliminació d’amiant està regulada pel Reial decret 396/2006, que estableix les mesures de seguretat necessàries per manipular aquest material perillós.

A més, és important que els professionals encarregats del desamiantat comptin amb la formació i acreditació necessàries per dur a terme aquesta tasca de manera segura i eficaç.

Quant de temps triga el desamiantat?

El temps que es triga a realitzar el desamiantat pot variar depenent de la mida de l’edifici i la quantitat d’amiant que s’hi trobi. En general, l’eliminació completa de l’amiant pot trigar uns quants dies o fins i tot setmanes.

És important tenir en compte que, encara que el procés pot ser costós i portar temps, l’eliminació de l’amiant és essencial per protegir la salut de les persones que habiten o treballen a l’edifici.

Quant costa el desamiantat?

El cost del desamiantat pot variar depenent de la mida de l’edifici i la quantitat d’amiant que s’hi trobi. En general, el cost del desamiantat pot ser alt a causa de la complexitat del procés i de les precaucions necessàries per dur a terme l’eliminació de manera segura.

És important tenir en compte que, encara que el cost pot ser elevat, el desamiantat és essencial per protegir la salut de les persones que habiten o treballen a l’edifici.

Conclusió

El desamiantat és un procés essencial per garantir la seguretat i la protecció de la salut de les persones que habiten o treballen en edificis que contenen amiant. Encara que el procés pot ser costós i dur temps, és essencial per prevenir lexposició a fibres damiant, que poden causar malalties greus com el càncer.

És important recordar que el desamiantat ha de ser dut a terme per professionals capacitats i experimentats que segueixin els protocols necessaris per protegir tant els treballadors com el públic en general. A més, cal seguir totes les normatives i regulacions relacionades amb el desamiantat per garantir-ne la seguretat i l’eficàcia.

Si sospites que el teu edifici pot contenir amiant, és important que contactes un professional capacitat per fer una avaluació exhaustiva i prendre les mesures necessàries per eliminar-lo de manera segura. L’eliminació de l’amiant pot salvar vides i garantir un entorn de treball o habitatge segur i saludable per a tothom.

Contacta amb nosaltres si necessiteu més informació sobre treballs de desamiantat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *